W rozwiązaniu systemowym dla gastronomii mogą funkcjonować różne urządzenia elektroniczne. Oprócz tych najpowszechniejszych, czyli kas i drukarek fiskalnych, komputerów POS, terminali płatniczych oraz drukarek zamówień kuchennych, wiele restauracji wymaga również wdrożenia odpowiedniej wagi. Jakiego rodzaju urządzenie ważące będzie jednak tym właściwym? Wiele zależy od tego, w jaki sposób i na jakim stanowisku pracy chcemy korzystać z wagi elektronicznej dla gastronomii.
Urządzenia ważące do pracy na stanowisku obsługi klientów
Sprzedaż dań ważonych to coś występującego w ofertach różnych lokali gastronomicznych – zarówno punktów typu fast-food, jak i średnich oraz dużych restauracji czy kawiarni. A jakie wagi pozwalają na sprawne i wygodne obsługiwanie klientów we wspomnianych działalnościach? W pierwszej kolejności warto rozważyć tzw. urządzenia kalkulacyjne. Takie modele zaoferują nie tylko precyzyjne pomiary masy całych dań bądź pojedynczych składników potraw, ale także przeliczanie wyników ważenia na należność do zapłaty. Ich funkcjonalność wpływa więc na automatyzację pracy oraz niweluje ewentualne błędy przy samodzielnym wyliczaniu ceny.
Co więcej, wagi kalkulacyjne dla gastronomii są oferowane w różnych wariantach konstrukcyjnych. Przykładowo: w jednej restauracji można wdrożyć urządzenie z wyświetlaczem umieszczonym na wysięgniku, podczas gdy w innym lokalu wystarczający okaże się model płaski (z wbudowanymi ekranami). Warto też wspomnieć, że wagi kalkulacyjne w większości przypadków już w standardzie posiadają szalkę wykonaną ze stali nierdzewnej.
Jakie jeszcze modele są ciekawą propozycją dla stanowiska obsługi klientów w działalności gastronomicznej? Z pewnością warto również rozważyć wagę do zabudowy, którą można dodatkowo zintegrować z czytnikiem kodów kreskowych. Wspomniane rozwiązanie zapewni m.in. dużą wygodę przy wykonywaniu obowiązków oraz pozwoli na swobodne rozmieszczenie innych urządzeń na stanowisku pracy.
Wagi proste i platformowe, czyli coś na zaplecze kuchenne
Stanowisko obsługi klientów to nie jedyne miejsce w lokalu gastronomicznych, w którym można zainstalować wagę elektroniczną. Omawiane przez nasz urządzenia wykorzystuje się także np. na zapleczu w restauracji. Wówczas służą one przede wszystkim do kontrolowania masy składników konkretnych potraw (lub do mierzenia całych dań). Jednak w przypadku wykonywania takich zadań na zapleczu kuchennym urządzenie kalkulacyjne lub do zabudowy byłoby przerostem formy nad treścią. Wystarczającym rozwiązaniem technologicznym będzie wówczas waga prosta dla gastronomii. Główna funkcjonalność wspomnianego urządzenia polega bowiem na kontrolowaniu masy produktów. Co więcej, modele proste występują często w wariantach z niskimi i równocześnie bardzo precyzyjnymi zakresami ważenia, np. do 1,5 kg z dokładnością do 0,5 g oraz od 1,5 do 3 kg z dokładnością do 1 g.Zupełnie odmienną propozycją dla gastronomii będzie z kolei waga platformowa. Wspomniany typ urządzenia sprawdzi się w szczególności przy szybkim kontrolowaniu dużych dostaw produktów do restauracji. Wynika to z tego, że modele platformowe mają obszerne i wytrzymałe szalki ważące. Co więcej, bez problemu obsługują one ciężkie towary, oferując pomiary np. w zakresie do 150 lub 300 kilogramów.
Jakie zastosowanie w gastronomii mają modele etykietujące?
Czy w gastronomii warto korzystać z wag etykietujących, czyli urządzeń posiadających wbudowany mechanizm drukujący? Naszym zdaniem w konkretnych przypadkach jest to jak najbardziej uzasadnione. Przypomnijmy: waga etykietująca umożliwia nie tylko mierzenie masy, ale też wystawianie wydruków z informacjami o produktach. Takie rozwiązanie technologiczne sprawdzi się więc doskonale np. w firmach cateringowych, działalnościach oferujących zestawy dietetyczne oraz w restauracjach, które sprzedają produkty ważone na wynos.
Warto też wspomnieć o dodatkowych zaletach wagi etykietującej. Poza swoją wszechstronnością, urządzenie ważąco-drukujące jest też często dostosowane do pracy w rozwiązaniu systemowym – również takim dla gastronomii. Posiada ono bowiem port komunikacyjny Ethernet, który zapewnia łączność w ramach firmowej sieci LAN. Ponadto, wagi etykietujące umożliwiają zdefiniowanie rozbudowanej bazy PLU, posiadają obszerne klawiatury z wieloma skrótami klawiszowymi oraz występują w różnych wersjach konstrukcyjnych, np. płaskich lub z wysięgnikiem.
W naszej działalności wykorzystujemy nawet kilka typów wag elektronicznych! Konkretnie platformową (właśnie na zapleczu), oraz prostych szalek ważących, ale do mniejszych ilości, porcji itd. Oba rozwiązania dobrze się sprawdzają i znacznie ułatwiają pracę w gastro.